Онлайн – видання газети А+Б про успіхи творчого навчання в КНУБА

Онлайн- видання газети А+Б про успіхи творчого навчання в КНУБА

        Газета «Архітектура та Будівництво» понад два роки дає свою продукцію для читачів у вигляді електронних номерів на сайті університету.  Зрозуміло, що це є альтернативою постійного паперового  видання газети, яке існувало у нас протягом понад 60 літ. До речі,  жодна багатотиражна вузівська газета в Києві не видавалась без перерви протягом такого часу (60), як в нас.

        Від початку російського вторгнення онлайн-версія нашої  газети випустила понад 20 номерів газети. Вони розповідали, як наші співробітники спасали свої сім’ї, дітей та онуків із Бучі та Ірпеня на початку військових дій в 2022 році. Так, професор КНУБА Михайло Кузьмич Сукач під шквальним вогнем вивозив дітей із небезпечної зони. Колишня директорка музею університету  Наталя Водзинська разом із чоловіком переховували документи та технічні цінності закладу, переносячи у підвал КНУБА. Все це тривало під час бомбування  ворогом  навчальних закладів району та вулиць.
      Газета також зосередилася на тематиці знайомства студентів, співробітників, викладачів з історією та архітектурою нашого міста. Тому що дуже важливо, щоб представники будівельного та архітектурного навчального закладу були знайомі з дорогоцінною та унікальною київською старовиною, архітектурою у стилі модерн.

Молоде покоління вшанувало Ольгу Кобилянську, талановиту українську письменницю

      … Газета продовжує розповідати читачам про творчість українських класичних та сучасних письменників. Сьогодні розповідаємо про тих викладачів та співробітників кафедр університету, хто в цьому вже досяг успіху.
      Викладачі секції українознавства КНУБА багато роблять для того, щоб творчо розвивати студентів університету, влаштовують зустрічі з відомими письменниками та поетами України, відвідують екскурсії до музеїв видатних українців, їздять у поїздки до рідних місць талановитих людей. Читайте!
       Викладачі та студенти взяли участь у захоплюючій творчій зустрічі з відомою письменницею Ольгою Саліпою — лауреаткою першої премії конкурсу «Коронація слова» 2020 року.  Вона є автором роману «Оля» про Ольгу Кобилянську. В ньому  авторка розповідає не лише про життя і творчість видатної української літераторки, а й знайомить читачів з нею, як із жінкою, що є дуже захоплюючим.
Фото з письменницею на згадку
        На зустріч завітали викладачі секції українознавства разом зі своїми студентами. Серед  викладачів були  О.М. Жовнір, А.Ю. Кобзар,  М.Г. Маковій, І.Ю.Репіна, Л.Ю.Дикарева… Всі активно брали участь в обговоренні життя й творчості сучасної майстрині слова…
       Хочеться звернути увагу на захоплюючу творчу атмосферу, яка наповнювала приміщення, де проходила зустріч з відомою письменницею Ольгою Саліпою. Вона вражала своєю відвертістю та теплотою, що змусило аудиторію ловити кожне її слово.
       Незабутня, захоплююча подія – особливий вечір Ольги Кобилянської – відбувся в нашому навчальному закладі  в день 27 листопада, коли  видатна письменниця Ольга Кобилянська з’явилася на світ (1863).
        Викладачі та студенти занурилися в світ літературних творів і життя видатної письменниці. Секція українознавства відзначає великий успіх та позитивні враження від заходу, що був проведений групами студентів КНУБА: АРХ – 23 – 6 та АРХ – 23 – 5 до 160 –ї річниці з дня народження Ольги Кобилянської. Цей захід був не тільки цікавим і освітнім, але й надзвичайно важливим для вивчення життя і творчості такої видатної української літераторки.

Студенти зі сцени розповіли про українські традиції
та обряди

Молодь КНУБА на святі День Святого Миколая
        Свято День Святого Миколая, що пройшло  6 грудня (за новим стилем), розпочало цикл української традиційної обрядовості різдвяно-новорічних свят.  Секція українознавства, за підтримки завідувачки кафедри Світлани Вʼячеславівни Рубцової, організувала святковий мініконцерт-привітання.
       Активну участь у заході взяли студенти груп БЦІ-8б, 9а, 9б, 9в (БТФ і ФІСЕ) з викладачкою Іриною Юріївною Рєпіною, яка дуже вдало й майстерно підібрала тексти вітальних віршів. Виступи виконавців принесли величезну радість всім гостям. Красива музика, емоційні вірші допомагали відчувати нашу глибоку любов, повагу та вдячність до свого українського народу.

Вірші Т.Г. Шевченка – іноземними мовами

Студенти читали вірші, виконували пісні, розповідали про поета

       Таку назву мав святковий концерт-привітання  з нагоди 110-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у КНУБА.  Він відбувся  за підтримки завідувачки кафедри мовної підготовки і комунікацій Світлани Вʼячеславівни Рубцової та декана ГІСУТ Олени Вікторівни  Нестеренко.
       Українському поету, художнику, мислителю Тарасу Григоровичу Шевченку дев’ятого березня 2024 року виповнилося б 210  років від дня народження (1814–1861).
      Тарас Шевченко подарував Україні і світу такі чудові поетичні твори, як: «Садок вишневий коло хати», «Сон», «Заповіт», що ввійшли до збірки «Кобзар». Його вірші — джерело підтримки у скрутні хвилини для багатьох поколінь людей!
      Вірші поета можна прочитати більш ніж 100 мовами світу. Серед них – японська, корейська, арабська й міжнародна мова есперанто. Найбільше перекладів Шевченка – німецькою, польською, англійською мовами.
       Свято розпочалось та завершилось словами «Україна – це Шевченко. Шевченко – це Україна!». Усе дійство було пронизано ідеєю всеперемагаючої та окриляючої віри Шевченка в Україну та її народ.
      Захід був витонченим та доречним в усіх аспектах. Вірші великого поета викликали хвилю емоцій та натхнення. Вірші Шевченка студенти прочитували іноземними мовами, виконували пісні та розповідали про значення та спадщину цього видатного поета для українського народу.

Вірші онлайн читали:

С. В. Рубцова:   Вероніка  Юрченко  з БМП-20 прочитала вірш “It makes no difference to me” by T.Shevchenko (англійською ) ;

С. М. Бернацька  з КН-23-2 – (англ.); 

Андрій Балачук  «Ой, три шляхи широкії» (укр.);

І. Ю. Рєпіна:  Марія Дьогог з ДН-23-2 та Валерія Ковальова з  ДН-23-1– (укр.);

Софія Бражук, Олександра  Горицька, Марина Горбікова, Максим Гілвцький, Єлізавета  Білик, Катерина  Бабич, Лада Гаврильченко, Анастасія Агапова (укр.) , Н. М. Зверевич (ФАІТ-123), Ханіо Альберто Плаза Алсівар (Еквадор А.Ю.) Кобзар « І мертвим і живим…» та інші, які прочитали вірші офлайн.

Творча зустріч з Василем Добрянським

      Розмова виявилася дуже відвертою

 

         В читальному залі  КНУБА студенти  зустрілися  з  українським письменником, журналістом та політичним діячем, членом Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України Василем Васильовичем Добрянським.
       На зустріч другокурсники БІКС – 22, ПНМ, ПНК, ПНБ – 23, КСМ-22 та АКІТ-23 прийшли зі своїми викладачами з секції українознавства:  А.Ю. Кобзар, М.Г. Маковій, О.М. Жовнір.
      Під час зустрічі письменник ділився своїм творчим досвідом, розповідаючи про процес написання книг, джерела натхнення та труднощі, з якими він зіткнувся у своїй творчості. Він радив присутнім не боятися висловлювати свої почуття та думки через літературу, адже саме це робить кожну історію унікальною та відвертою…

«Не зачерствіти, серцем працювати…»

      І на останок. В Київському національному університеті будівництва та архітектури, і особливо на кафедрі мовної підготовки і комунікацій, вже давно стало доброю традицією запрошувати  письменників на гостину до своїх студентів. От і цього разу « Архітектура та Будівництво» розповіла читачам про почесних гостей нашого закладу, до якого завжди спішать небайдужі до українського слова люди. Так би сказати: наша літературна вітальня поповнилася ще одними відомими та цікавими іменами.

За матеріалами кафедри мовної підготовки і комунікацій
Follow by Email
YouTube
Instagram
Telegram
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux