НОВИНИ КАФЕДРИ МІСТОБУДУВАННЯ

У листопаді – грудні 2022 р. кафедра містобудування Київського національного університету будівництва і архітектури за сприянням деканату архітектурного факультету та ректорату КНУБА та за підтримки Архітектурної Палати Національної спілки архітекторів України організувала і провела конкурс для студентів і аспірантів архітектурно-будівельних спеціальностей на тему: «КОНЦЕПЦІЯ ВІДНОВЛЕННЯ ЗРУЙНОВАНОЇ САДИБНОЇ ЗАБУДОВИ ЗА УЧАСТЮ МАЙБУТНІХ МЕШКАНЦІВ».

Конкурс проводився на волонтерських засадах задля допомоги громадянам України, що втратили свої помешкання через повномасштабну агресію РФ у 2022 році. Мета конкурсу полягала в розробці концептуальних рішень садибних будинків, які б їх майбутні власники могли звести самотужки з допомогою сусідів (методом народного будівництва).

39 студентів з Київського національного університету будівництва і архітектури та Національного університету «Львівська Політехніка» розробили 26 проектів за завданням конкурсу.

Журі, до складу якого увійшли визнані у своїй царині фахівці, визначило переможців конкурсу.

Дипломи І ступеня отримали студент групи АРХ-61б, КНУБА Дерпа Роман Вікторович (робота під шифром 000001) та студентки групи АРХ-65, КНУБА, Петренко Анна Олександрівна і Чапленко Уляна Юріївна (робота під шифром 04922).

Дипломи ІІ ступеня отримали студентки групи АРХ-65, КНУБА, Денисенко Анна Василівна і Масловець Альона Олексіївна (робота під шифром 712113).

Дипломи ІІІ ступеня отримала студентка групи АРХ-61б, КНУБА, Мехед Олена Геннадіївна (робота під шифром 484844).

Крім цього, лауреати та деякі інші учасники, відібрані членами правління Національної спілки архітекторів України, які входили до складу журі конкурсу, отримали право виставити свої роботи на щорічному огляді-конкурсі НСАУ в спеціальному розділі. Автори проектних пропозицій, що будуть нагороджені відзнаками НСАУ, матимуть переваги при вступі в Національну спілку архітекторів України.

Члени журі також відзначили наявність цікавих ідей у творчих роботах, які були позначені на конкурсі шифрами 042203, 109777, 111526, 160303, 220900, 221877, 251625, 254584, 456123, 213480, 915836, 123456 і в проектній пропозиції М_0021, яка через технічні проблеми не встигла взяти участь у конкурсі.

Найближчими днями лауреати отримають дипломи, а інші учасники сертифікати конкурсу.

16.12.2022 р. о 18.00 на платформі ZOOM відбудеться брифінг, де планується розглянути результати конкурсу, поділитися своїми міркуваннями і враженнями. На брифінг запрошуємо усіх бажаючих. Приєднатися до конференції Zoom можна за посиланням: https://us04web.zoom.us/j/72177697836?pwd=RnwnJagA5zbvkbte0GtawhqClRExIx.1

Ідентифікатор конференції: 721 7769 7836

Код доступу: 7xz296

Організатори конкурсу висловлюють щиру подяку всім небайдужим, хто відгукнувся на їх запрошення, і тим самим доклав певних зусиль для допомоги родинам, що через війну раптово втратили дах над головою.

Нижче наведено конкурсні роботи, що відзначаються найвищою художньою виразністю.

1 липня 2022 року в День архітектури України на архітектурному факультеті КНУБА магістри архітектури отримали дипломи про вищу освіту.  Випускників привітали ректор КНУБА, декан архітектурного факультету та завідувачі кафедр.

Після отримання дипломів випускники кафедри містобудування поділилися з викладачами своїми враженнями про навчання в університеті, висловили подяку своїм наставникам, розповіли як виконання випускної атестаційної роботи допомагало їм долати стрес на початку війни.

Наші любі колишні учні, ми пишаємося вашою жагою до знань, наполегливою працею та відданістю професії. Ми бажаємо вам жити у щасливій, квітучій, вільній країні, де б ви могли у повній мірі реалізувати знання і навички, набуті на архітектурному факультеті КНУБА. Слава Україні! Героям слава!

8-15 травня 2022 року в м. Сталева Воля, Польща, проходить художня виставка “Між двома світами”. На ній серед інших представлено серію робіт «Затишний Сандормеж» доцента кафедри містобудування КНУБА Г.А. Носенко.
Навесні 2022 року у Польщі  вийшла колективна Україно-Польська монографія «Формування збалансованого (сталого) архітектурного середовища» за участю доктора архітектури, професора кафедри  Містобудування Ірини Ігорівни Устінової.
19 квітня 2022 року на платформі MICROSOFT TEAMS відбулася ІV науково-практична конференція «Містобудування: проблеми і перспективи розвитку», яку проводить кафедра містобудування КНУБА. У конференції взяли участь викладачі кафедри містобудування та інших кафедр архітектурного факультету, аспіранти і студенти старших курсів, що навчаються за програмою магістра архітектури. На засіданні було заслухано 21 доповідь. Під час конференції викладачі, аспіранти і студенти продемонстрували презентації наукових, проектних та науково-методичних розробок. Були обговорені подальші напрямки та сучасні тенденції розвитку містобудування і ландшафтної архітектури; сучасні теорії і методики містобудівного проектування; результати досліджень за темами дисертаційних і магістерських робіт. Матеріали конференції узагальнено у вигляді електронної збірки тез доповідей, які подали 27 учасників.
22 лютого 2019 року в КНУБА на кафедрі містобудування відбулася лекція на тему: «ПЕРЕДОВІ ТЕХНОЛОГІЇ СУЧАСНОГО БУДІВНИЦТВА» Провідні фахівці інженерно-будівельної компанії Rauta познайомили викладачів і студентів з особливостями проектування будівель з металевих конструкцій, монтажу каркасів, покрівель та фасадів, влаштування інженерних систем, а також супутнього сервісу об’єктів.
Серед питань, що розглядалися: технологія швидкого каркасно-панельного будівництва енергоефективних будинків з легких сталевих тонкостінних конструкцій; енергозберігаючі інновації Rauta; сучасні тенденції у поєднанні різних матеріалів; конструктивні переваги та естетичні можливості металевих конструкцій. Вдало підібрані відеоматеріали дозволили присутнім познайомитися з міркуваннями сучасних іноземних архітекторів з приводу вибору конкретних будівельних технологій і матеріалів, а також побачити основні етапи зведення неординарних громадських, житлових і виробничих будівель.
Лекція була особливо корисною студентам кафедри містобудування, які навчаються за програмою бакалавра, і у цей час працюють над дипломними проектами. Студенти  продемонстрували високу зацікавленість почутим.
Директор Rauta, Андрій Озейчук, закликав слухачів до активної участі у конкурсному проектуванні і погодився сприяти наданню фахівцями компанії  консультативної підтримки тих студентів, які спробують використати у своїх дипломних проектах металеві конструкції і прогресивні будівельні технології. Зав. кафедрою містобудування, д-р арх., проф. Н. М. Шебек подякувала гостям за цікаву і змістовну лекцію та висловила надію на подальшу плідну співпрацю інженерно-будівельної компанії Rauta і кафедри містобудування КНУБА. З повагою, оргкомітет кафедри містобудування. Контакти: arch.urban.knuba@gmail.com  
Follow by Email
YouTube
Instagram
Telegram
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux