Новини,  НОВИНИ КНУБА

World Ecolabel Day у КНУБА: тематичний воркшоп і відкриття виставки, яку варто відвідати всім

У Всесвітній день екологічного маркування у КНУБА відбувся воркшоп «Екологічне маркування і стандарти зеленого будівництва для відбудови краще, ніж було» та відкрилась виставка «Екологічне маркування і стале споживання». Це спільний проєкт КНУБА, зокрема університетського науково-освітнього центру з проєктування та дослідження будівель з близьким до нульового енергоспоживанням – NZEB Hub – та Всеукраїнського громадського об’єднання «Жива планета».

Екологічне маркування –  один із надійних інструментів, що допомагає робити більш відповідальний вибір і підтримувати зелену трансформацію та сталий розвиток. Про це розповіла президент ВГО «Жива планета» Світлана Берзіна, яка провела воркшоп та екскурсію тематичною виставкою. Вона також акцентувала увагу на корисних звичках, які може виробити кожен для більш відповідального споживання.

Для будівельної галузі важливо враховувати, що інтеграція зелених принципів у процес планування та проєктування будівлі може забезпечити на 40 % більше економії та на 40 % кращу продуктивність порівняно з традиційно спланованим та спроєктованим об’єктом.

Олексій ДНІПРОВ, ректор КНУБА:

«Спорудження зелених будівель із використанням екологічних будматеріалів відповідно до міжнародних стандартів – один із важливих критеріїв втілення принципу відбудувати краще, ніж було. У сучасному світі нове житло, громадські будівлі та споруди мають бути екологічними, енергоефективними та інклюзивними. Ми дбаємо, щоб студенти отримували ґрунтовні знання про сучасні будівельні технології, екологічні стандарти та енергоефективні рішення. Це не тільки підвищує професійний рівень молодих спеціалістів, але й робить їх ключовими учасниками процесу сталого розвитку країни. Провідна роль нашого університету у формуванні нового покоління будівельників стане важливим внеском у масштабну відбудову України».

Олександр КОВАЛЬЧУК, проректор з наукової роботи та інноваційного розвитку КНУБА:

«Фахівці будівельної галузі мають об’єднати зусилля для зменшення її впливу на навколишнє середовище. Зважати на цю потребу слід на кожному етапі, починаючи з виготовлення будівельних матеріалів, проєктування будівель і споруд, тобто спільними зусиллями архітекторів, будівельників, інженерів.  Над цим завданням необхідно працювати ще на етапі здобування освіти, у кожному освітньому закладі. Цей вектор набуває пріоритетності для всіх факультетів КНУБА. Ми вже працюємо над удосконаленням навчальних програм і курсів із фокусом на стандарти зеленого будівництва».

Всесвітній день екологічного маркування відзначається у понад пів сотні країнах світу. Сертифікація відповідності спеціальним стандартам на товарах і продуктах відображена спеціальним знаком. Він різний у кожній країні чи регіоні, але це завжди означає відповідність продукту стандартові ISO 14024. Право на застосування цього знаку надається органом, що має національну акредитацію та міжнародне визнання. В Україні таким знаком є зелений журавлик.

Translate »
Follow by Email
YouTube
Instagram
Telegram
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux