Новини,  НОВИНИ КНУБА

Вітання ректора КНУБА із Всесвітнім днем архітектури

Музикою, що застигла в камені, назвав архітектуру німецький літератор Гете. А давньоримський зодчий Вітрувій іще в I столітті до нашої ери сформулював три основні вимоги до архітектури – доцільність, міцність та краса. Таке бачення завдань і результатів творчих зусиль архітекторів досі актуальне, хоча відтоді минали віки, змінювались стилі, інструменти, технології і матеріали.

Ключова тенденція ХХІ століття – стрімка урбанізація. Кількість населення у світі зростає, і воно переїжджає у міста. Прогнозують, що до 2050 року 68 % населення планети будуть містянами. Наскільки комфортно їм буде, значною мірою залежить від архітектури, яка впливає на використання та вдосконалення урбаністичного середовища. Цілком логічною темою Всесвітнього дня архітектури 2024 року, за рішенням Міжнародного союзу архітекторів, стало «Розширення можливостей наступного покоління для участі в міському дизайні».

Завдання архітекторів сучасності – проєктувати екологічно чисті і комфортні міста і села, які забезпечують гідну якість життя для всіх, а також дбати про енергоефективність, застосовувати стійкі матеріали і використовувати технології, що враховують соціальні, культурні та естетичні потреби людей. Таким чином архітектори можуть сприяти сталому розвитку громад і міст.

Архітектурна освіта залишається фундаментом, який дасть можливість майбутнім спеціалістам відповідати очікуванням суспільства у XXI столітті. А ми у КНУБА, який є провідним освітнім закладом у підготовці архітекторів в Україні, відчуваємо відповідальність за поліпшення якості підготовки фахівців цього напряму. Маємо дбати про те, щоб наші випускники дотримувались усталених міжнародних стандартів професійності в архітектурі та враховували сучасні виклики, які вимагають нових рішень.

Наші студенти-архітектори усвідомлюють свою відповідальність не лише перед сучасниками, а й перед майбутніми поколіннями, та насамперед – перед собою. Бо результати їхньої роботи залишаються на віки. Архітектурні шедеври спершу стають упізнаваними символами країн і туристичними магнітами, а з плином часу перетворюються на об’єкти культурної спадщини, про збереження яких дбатимуть нащадки і які колись візьме під захист ЮНЕСКО.

Вітаю колектив та студентів архітектурного факультету КНУБА з професійним святом. Щиро дякую викладачам за високий професійний рівень, а майбутнім легендам архітектурної галузі – за відповідальне ставлення до навчання й усвідомлення своєї місії. Особливо в сучасних умовах, коли країні необхідне відновлення зруйнованих і пошкоджених російською агресією об’єктів. Україна неодмінно переможе, і ми гуртом за підтримки світової спільноти усе відбудуємо – краще, ніж було.

Бажаю успіхів усім, чиїм покликанням стала архітектура, а також натхнення на втілення інноваційних проєктів і сміливих архітектурних рішень!

Олексій ДНІПРОВ, ректор

Translate »
Follow by Email
YouTube
Instagram
Telegram
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux