Новини,  НОВИНИ КНУБА

Студенти КНУБА – серед перших в Україні, хто пройшов тренінг ЮНЕСКО з оцифрування архітектурної спадщини

Студенти та викладачі Київського університету будівництва і архітектури пройшли в липні 2024 року навчальний курс«Оцифрування архітектурної спадщини: 3D сканування для збереження і відновлення», організований ЮНЕСКО за підтримки уряду Японії. Лазерне сканування та фотограмметрія мають неабияке значення для документування пошкоджень об’єктів культурної спадщини, посилення моніторингу та підвищення готовності експертів реагувати на надзвичайні ситуації стосовно таких об’єктів у нашій країні. Сучасні знання і навички майбутніх випускників стануть важливим внеском КНУБА у відновлення країни, особливо у повоєнний період.

Студенти й викладачі архітектурного  факультету КНУБА, спеціальностей «Архітектура та містобудування», «Дизайн» і ««Образотворче  та  декоративно-прикладне мистецтво»,  та  представники факультету  геоінформаційних систем та управління територіями отримали  можливість   попрацювати із сучасним обладнанням та технологіями 3D-сканування для документування, збереження та відновлення історичних будівель і споруд.  Після  теоретичних та практичних  занять  студенти  працювали з  моделями  будівлі  Музею  на  Поштовій площі   та  готували  презентації. 

У  тренінгу  також брали  участь викладачі та студенти Національної  академії   образотворчого  мистецтва і архітектури (НАОМА).

Днями у КНУБА відбулась зустріч голови офісу ЮНЕСКО в Україні К’ярою Децці Бардескі, ректором КНУБА Олексієм Дніпровим, першим проректором КНУБА Денисом Чернишевим, деканом архітектурного факультету Олександром Кащенком, організаторами, лекторами та учасниками тренінгу. Після цього відбулось вручення сертифікатів про завершення навчального курсу. Їх вручали Олексій Дніпров та К’яра Децці Бардескі – професорка зі збереження спадщини, що почала працювати в Україні після повномасштабного вторгнення Росії. Як зауважив ректор, вона особисто вже зробила дуже багато для збереження архітектурної спадщини України.

Олексій ДНІПРОВ також додав:

«Пишаюсь тим, що наш університет став одним із майданчиків для низки заходів за напрямом діяльності ЮНЕСКО в Україні. Маємо попередні домовленості про поглиблення співпраці у найближчому майбутньому».

К’яра ДЕЦЦІ БАРДЕСКІ зазначила:

«Ми переконані, що незважаючи на війну, активну роботу зі збереження культурної спадщини треба продовжувати, важливо фіксувати пошкодження історичних пам’яток, і освіта в цьому процесі займає чільне місце. Дякую ректору університету Олексієві Дніпрову за ту безумовну готовність брати участь у спільних проєктах, це надзвичайно важливо. Також я була вражена  рівнем професіоналізму професорів університету, які були лекторами під час семінару і посприяли його успішності».

Пані Децці Бардескі висловила також вдячність Уряду Японії, який докладає багато зусиль для збереження культурної спадщини в Україні. І зауважила, що ця діяльність має системний характер, що виражено, зокрема, у готовності надавати матеріальну підтримку експертів, які є основою спроможності України забезпечувати збереження її культурної спадщини. 

КНУБА висловлює  вдячність організаторам, шановним лекторам та тренеру проєкту  –  національному експерту ЮНЕСКО  Сергію Ревенку.

Нагадаємо, із 2023 року ЮНЕСКО надає посилений захист 25 об’єктам культурної спадщини України у рамках Гаазької конвенції 1954 року про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту та Другого протоколу до неї 1999 року. Членом ЮНЕСКО Україна стала 70 років тому.

Translate »
Follow by Email
YouTube
Instagram
Telegram
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux