Бялер Іван Якович

Бялер Іван Якович (04.01.1914 – 02.11.1991).

Фахівець у галузі будівництва. Доктор технічних наук (1964), професор (1964). Учасник 2-ї світової війни, мав бойові нагороди.

https://esu.com.ua/article-38456 Енциклопедія сучасної України,

також про І.Я.Беляра є згадка у багатотомному виданні Інституту історії України, томі 8 «УКРАИНСКАЯ ССР В ВЕЛИКОЙ ОТЕЧЕСТВЕННОЙ ВОЙНЕ СОВЕТСКОГО СОЮЗА (1941-1945)», 1984 року видання.

Народився в Києві, у 1938 році закінчив будівельний факультет Київського будівельного інституту (КІБІ-КНУБА). До 1941 року працював і викладав у КІБІ, захистив кандидатську дисертацію. З початком Великої Вітчизняної війни І. Я. Бялер був призваний до лав армії, служив комісаром окремого саперного батальйону 8-ї механізованої дивізії і 4-го механізованого корпусу Київського військового округу, старший політрук. Бів у полоні. Став учасником вінницького підпілля в період окупації *. З вересня 1943 року воював командиром розвідувального загону в Білорусі.

У 1945-1953 роки –  доцент Київського автомобільно-дорожнього інституту, в 1953-1955 р.р. доцент Київського вищого радіотехнічного училища, в 1955-1968 роках – доцент, професор Сільськогосподарської академії.

З 1968 до 1975 року І.Я.Бялер –  старший науковий співробітник, завідувач сектором залізобетонних конструкцій відділу нових будівельних матеріалів УкрНДІ гідротехніки і меліорації. Досліджував питання технічної механіки, розробив методи розрахунку різних видів конструкцій підземних споруд і іригаційних каналів.

Головним науковим досягненням праці в УкрНДІГіМ є розробка тонкостінних облицювальних попередньо напружених залізобетонних плит (НПК) і впровадження їх у виробництво та експлуатацію на зрошувальних каналах  меліоративних систем на основі розроблених їм розрахунків з урахуванням специфічних умов дії на плити  природного середовища. Дослідна партія плит пройшла випробування за експрес методом в умовах  Заполяр’я  (поперемінному заморожуванні-відтаванні в морській воді Баренцового моря), після чого на них був розроблений ГОСТ 22930-87.

Основні праці

Расчет обделок подземных сооружений кругового очертания // ГС. 1952. № 11; Сборный железобетон в подземном строительстве. К., 1961 (співавтор); Расчет безбалочных перекрытий // Изв. вузов. Строительство и архітектура. 1967. № 11 (співавтор); Определение параметров монолитной облицовки каналов // Гидротехника и мелиорация. 1970. № 11 (співавтор).

*Спогади Івана Яковича Бялера про участь у Другій світовій війні, про виконання надскладних завдань з ризиком для життя, про секретні матеріали ставки Гітлера «Вервольф», що на Вінничині, у селі  Стрижавка, були опубліковані в газеті «Дзеркало тижня» у 2001 році, з ними можна ознайомитись за посиланням:

https://zn.ua/SOCIUM/prividenie_kolomihaylovskogo_lesakak_byla_rasshifrovana_odna_iz_samyh_bolshih_tayn_tretiego_reyha.html

 

Публікація цього матеріалу стала можливою завдяки Гончарову В.В. та наданим ним матеріалам до музею КНУБА.
Follow by Email
YouTube
Instagram
Telegram
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux