Новини,  НОВИНИ КНУБА

Україна на Олімпіаді – 2024

6 червня у читальному залі бібліотеки КНУБА  відбулась відкрита лекція «Україна на Олімпіаді – 2024: як правильно презентувати світу спортивну і воюючу країну»  з нагоди Дня журналіста та за 50 днів до початку Літніх Олімпійських ігор у Парижі.

Спікери: Олексій Дніпров – проректор КНУБА, віце-президент НОК, президент Федерації бадмінтону та Микола Томенко – професор КНУБА, віце-президент НОК (2014-2022), почесний президент Федерації біатлону (2014-2022).

На початку лекції професор Томенко розповів про історію Олімпійських ігор. Одна з традицій, що зародилася у Стародавній Греції у 9-му столітті до нашої ери, а відроджена в 1994 році – Олімпійське перемир’я. Згідно з цим, країни зобовʼязані  припинити військові дії за тиждень до початку Олімпійських ігор і протягом семи днів після закінчення Паралімпійських ігор.

РФ вже тричі порушувала олімпійське перемирʼя: в 2008 році вторгненням в Грузію, в 2014 році – в український Крим, а в 2022 році – розпочала повномасштабну війну в Україні. У відповідь на заклик Президента Франції Еммануеля Макрона про олімпійське перемір’я, РФ відкрито заявила, що не буде  дотримуватися цього принципу.

Міжнародний олімпійський комітет дозволив російським та білоруським спортсменам змагатися на Іграх-2024 в Парижі, але в нейтральному статусі та виключно в індивідуальних видах спорту. Росіяни мають виступати без символіки РФ на формі, не бути військовослужбовцями та не підтримувати війну в Україні у соцмережах. «У цьому питанні ми досягли успіху і зараз нам вкрай важливо виробити заходи безпеки та мудро пройти всі випробування Літніх олімпійських ігор у Парижі» – наголосив Микола Володимирович.

Продовжив і доповнив тему  Олімпіади 2024  проректор КНУБА – Олексій Дніпров. Він розповів багато цікавих фактів. Брейк-данс, спортивне скелелазіння, серфінг вперше будуть представлені  на іграх. Очікується оригінальне відкриття  ігор. А також – використання  оргкомітетом Франції робіт молодих архітекторів для будівництва різних павільйонів тощо.

Близько 100 українських спортсменів візьмуть участь в Олімпіаді. Ми вже маємо 82 ліцензії та боротьба ще триває. Для воюючої України ігри 2024 року – це великий екран до світу. Україна має нагадати, що вона є, вона бореться, і вона здатна перемагати. Наші спортсмени тренуються в умовах окупації, під обстрілами, втрачають близьких. З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну загинуло багато українських спортсменів, серед яких і чемпіони світу. Їхня мужність і воля до перемоги заслуговують на найбільшу повагу і підтримку світу.

Для донесення жахливої правди про війну РФ проти України в Парижі буде працювати Український дім. Нам важливо показати світу реальні наслідки війни, варварство і мародерство росіян на нашій землі.

«Тож тримаємо за нашу збірну кулаки, щоб постійно підіймався наш Прапор і звучав Гімн» – наголосив Олексій Сергійович Дніпров.

Тема лекції та питання, які висвітлили спікери, актуальні та цікаві для всіх українців. «Зараз ми не можемо бути нейтральними. Олімпіада у Парижі – друга хвиля уваги до України, і нам потрібно це правильно використовувати та презентувати спортивну і воюючу країну» – такими словами завершив лекцію Микола Томенко.

Дякуємо пану Миколі Томенку та пану Олексію Дніпрову за професійну та цікаву зустріч.

Наприкінці зустрічі Томенко Микола Володимирович, Дніпров Олексій Сергійович разом із Національним олімпійським комітетом подарували Бібліотеці КНУБА колекцію «олімпійської» літератури.

Разом твердо віримо в Перемогу України!!!

Ольга Накалюжна, бібліотекар 1 категорії

Follow by Email
YouTube
Instagram
Telegram
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux