КНГІГ,  НОВИНИ АРХ

Українські дослідники в Німеччині: захід з налагодження зв’язків та співробітництва 2024

Українські дослідники в Німеччині: захід з налагодження зв’язків та співробітництва 2024

Берлін, Німеччина

17 – 18 квітня 2024

Захід організовано спільно Фондом Олександра фон Гумбольдта, DAAD – Німецькою службою академічних обмінів, Німецьким федеральним фондом охорони навколишнього середовища, Фондом Герди Хенкель, Leopoldina – Німецькою національною академією наук та Фондом Volkswagen

Ukrainian Researchers in Germany: Networking and Cooperation Event 2024

Berlin, Deutschland

17. – 18. Apr 24

The event is jointly convened by the Alexander von Humboldt Foundation, DAAD – German Academic Exchange Service, Deutsche Bundesstiftung Umwelt, Gerda Henkel Foundation, Leopoldina – German National Academy of Sciences, and VolkswagenStiftung

17 – 18 квітня 2024 р Берліні (Німеччина) відбувся форум «Українські дослідники в Німеччині: захід з налагодження зв’язків та співробітництва 2024»

Доцент Іванова Л.С. взяла участь у цьому форумі та поділилася своїми враженнями з колегами:

«Подія забезпечила платформу для спілкування та взаємного навчання для українських дослідників, що працюють у Німеччині, пропонуючи можливості для спілкування в межах та за межами академічних дисциплін, а також для глибоких дискусій на теми, що стосуються поточної ситуації у сфері вищої освіти та досліджень в Україні. Виходячи за межі інституційних та дисциплінарних кордонів, учасники форуму також зосереджувалися на зміцненні зв’язків між дослідниками з України та Німеччини, залучаючи обраних учасників з України через гібридну участь, на додаток до онлайн-стрімінгу.

Представники німецьких інституцій, що організували цей форум, у своїх виступах на пленарному засіданні висловили розуміння та підтримку українських вчених в умовах російської агресивної війни в Україні. У виступах були наведені вражаючі факти щодо втрат українських науковців, які загинули під час війни або були змушені шукати прихисту у інших країнах, а також щодо руйнувань будівель та інфраструктури наукових та освітніх закладів. Багато уваги було приділено питанням відродження української науки та інтеграції з міжнародною спільнотою науковців.

Під час форуму обговорювалися поточні проблеми та нові підходи до співпраці та допомоги українським вченим.

Детально розглядалися складнощі у розвитку української науки, а саме : обмежене фінансування, відсутність повноцінного доступу до сучасного обладнання, програмного забезпечення, пошукових систем. Одне з болючих питань для українських вчених, це необхідність здобуття досвіду щодо публікації наукових статей у провідних наукових виданнях, та фінансування публікацій. Було звернута увага на те, що на сьогодні мовою міжнародного академічного спілкування є англійська мова. Тому українським вченим потрібно підвищувати свій рівень знання іноземних мов і, зокрема, англійської.

До того ж у доповідях було підкреслено, що українські науковці, які тимчасово переїхали до Європи із-за війни, демонструють вражаючі наукові результати та досить швидко інтегруються у європейську наукову спільноту.»

Доцент Іванова під час форуму прийняла участь у роботі семінару «Нові академічні та суспільні дискурси в Україні та Європі». Під час семінару українські та німецькі вчені детально обговорили проблеми майбутнього розвитку науки та освіти в Україні та окреслили шляхи спільної інтегрованої наукової та освітньої діяльності разом з європейськими вченими. 

Безумовно, що є необхідність створити онлайн-платформу, де можна проводити спільні наукові та освітні заходи. Щодо освіти – це можуть бути сумісні лекції або семінари для студентів різних університетів: українських та європейських. Щодо науки – спільна робота у наукових проектах. Сучасний рівень розвитку онлайн спілкування надає широкі можливості інтеграції вчених України з міжнародною науковою спільнотою.

Українські вчені прагнуть використовувати весь доступний наразі потенціал для переосмислення та відновлення науки в Україні на основі інтеграції та міждисциплінарності з метою забезпечення революційних інновацій у всіх галузях.

Follow by Email
YouTube
Instagram
Telegram
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux