Калішук О.Л.

Калішук Олександр Лук’янович   (28.09.1912-11.1972)

Ректор КІБІ 1955-1961 роки. Кандидат технічних наук, доцент, завідувач кафедри технології виробництва бетонних і залізобетонних конструкцій (1955-1972).

Народився Олександр Лук’янович 28 вересня 1912 року в місті Варшава в родині робітничого залізниці. В роки першої світової війни у 1915 році родина Калішуків переїхала з Варшави до Києва, де батько почав працювати робітником на заводі «Арсенал».

В 1928 році Олександр закінчив семирічну школу та вступив до Київського технікуму комунального будівництва. Після  закінчення технікуму у 1931 році за спеціальністю «технік-будівельник» поступив на роботу до проєктної організації. В той самий рік він продовжив навчання, вступивши  вечірнє відділення Київського будівельного інституту.

Інститут Калішук закінчив у 1938 році та залишився в аспірантурі по кафедрі будівельного виробництва. Навчання в аспірантурі він поєднує з роботою асистентом на тій же кафедрі.

В червні 1941 був призваний в армію, за зразкове виконання бойових завдань був нагороджений орденом Червоної зірки та медалями. У 1946 році був звільнений у запас та повернувся до міста Київ на посаду завідуючого лабораторією бетону в Українському науково-дослідному інституті споруд та одночасно виконуючи роботу асистента кафедри будівельного виробництва.

Захистив кандидатську дисертацію у 1947 році, а наступного року (1948) був призначений на посаду директора Українського науково-дослідного інституту споруд.

З грудня 1949 по липень 1955 року працював за сумісництвом у Всесоюзному заочному інженерно-будівельному інституті на посаді доцента кафедри будівельних матеріалів.

З червня 1952 по лютий 1955 року обіймав посаду державного радника в Раді Міністрів УРСР.

В 1949 році Калішуку було присвоєне звання старшого наукового співробітника, а в 1953 – вчене звання доцента.

27 квітня 1955 року наказом Міністра вищої освіти СРСР Олександр Лук’янович Калішук був призначений директором Київського інженерно-будівельного інституту. В той самий час він був затверджений завідуючим кафедрою виробництва бетонних та залізобетонних виробів, якою керував до останніх днів свого життя – до листопада 1972 року.

За роки роботи проявив себе як талановитий організатор, здібний керівник науково процесу інституту.

Калішук О.Л. підготував 14 кандидатів наук, автор 120 наукових робіт, більшість з яких були присвячені дослідженню шлакобетонних блоків, виробництву бетонних блоків в зимовий період.

« В молоді роки Олександр Лук’янович добре грав у теніс, виступав за футбольну команду «Арсенал», грав головні ролі у постановах студентського театру. Батько любив активний відпочинок, захоплювався катанням на човні, грою в городки…Своє 60-ліття Олександр Лук’янович святкував дома. Зібралась вся кафедра технології виробництва бетонних і залізобетонних конструкцій, засновником і першим завідувачем якої він був…батько звернувся окремо до кожного з членів кафедри з словом подяки за творчу співпрацю й планами на майбутнє… Через кілька днів його не стало», – із спогадів сина Д.О.Калішука.

Олександр Лук’янович Калішук пішов з життя в листопаді 1972 року, похований в Києві на Звіринецькому кладовищі.

Follow by Email
YouTube
Instagram
Telegram
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux