НОВИНИ КНУБА,  НОВИНИ ФІСЕ

Студенти ФІСЕ приєднались до заходів, присвячених Дню української писемності та мови

«Мова – коштовний скарб народу» Іван Франко

27 жовтня 2023 року студенти та викладачі факультету інженерних систем та екології долучились до заходів, присвячених Дню української писемності та мови. У читальній залі бібліотеки КНУБА відвідувачі мали змогу долучитися до низки подій, а саме: написання Всеукраїнського диктанту національної єдності та прослухати лекцію «Духовні символи України: історичний огляд національних, пісенних та поетичних символів нашої країни».

День української писемності та мови — державне свято, яке відзначають у День пам’яті преподобного Нестора-літописця. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Він є автором найдавнішої пам’ятки історіографії та літератури українців — «Повісті минулих літ», яка була завершена близько 1113 року. Цей твір складений на основі сучасних автору подій і архівних літописів, народних переказів та оповідань. Науковці стверджують, що у середньовічній історії немає прикладів рівних літопису Нестора.

Чи знали ви, що особливістю української мови є те, що вона багата на зменшувальні форми. Зменшувально-лагідну форму має, як не дивно, навіть слово «вороги» — «вороженьки».

Дякуємо організаторам і лектору професору Миколі Томенко за проведені заходи!

Любіть рідну мову, бережіть її красу й самобутність!

Заст. декана ФІСЕ Наталія ЧЕПУРНА

Follow by Email
YouTube
Instagram
Telegram
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux