Новини,  НОВИНИ КНУБА

День шефа. Назаренко

Університет, як власна родина

Іван Іванович Назаренко – завідувач кафедри машини і обладнання технологічних процесів, доктор технічних наук, заслужений діяч науки і техніки України, Лауреат державної премії України в галузі науки і техніки, Президент Академії будівництва України.

Якщо запитати в Івана Івановича про місце його роботи, то неодмінно отримаєте відповідь: “У нас  дуже гарний університет. Я його люблю, і відчуваю себе як у власній родині, адже у доброзичливій атмосфері міцного колективу однодумців не може бути по іншому”.

Керівник колективу, ШЕФ, який він має бути сьогодні? Конструктор? Демократ? Господар-підприємець? Менеджер-економіст? … 

Стиль керівництва Івана Івановича, більш близький до демократичного, оскільки більшість його рішень попередньо обговорюються у колективі та приймаються на основі врахування думки кожного. Саме наш шеф створює такий мікроклімат, який дозволяє відчувати кожного співробітника як члена великої родини, для якої ініціатива й самостійність сприймаються позитивно, а повноваження делегуються з урахуванням “досягнення зрілості”. Тут, відкарбувалися принципи виховання у сім’ї вчителів, закладені мамою Марією з раннього дитинства, розвинені у юності та поглиблені у часи, коли її син сам став шефом. Так як діти для батьків, у колективі зростають учні шефа, і коли настає час, учень стає партнером у питаннях, які потребують обговорення і вибору оптимального рішення. Такий підхід, виділяє ще одну рису шефа – у кожному зі своїх підлеглих він бачить насамперед особистість у всьому розмаїтті її професійних і людських якостей. І як справжній менеджер здатний направити у вірне русло потенціал кожного.

Звання вчителя для нашого шефа не заважає йому навчатися самому, адже сучасність вимагає нових знань і вмінь, і Іван Іванович із задоволенням сприймає нові виклики, вивчаючи проблему та досягаючи успіхів у її вирішенні.

І попри всі клопоти керівника колективу, Іван Іванович проявляє почуття гумору, на кожну кепську ситуацію завжди знайде кумедну життєву історію, процитує фразою  із кінофільму, класичної комедії чи гуморески. Власне, мудрість, творчість, молодість душею, здатність систематично навчатись веде його колектив не лише стежиною науки, а й у житті.

То все ж таки, який ШЕФ Іван Іванович Назаренко? Насамперед керівник, який створює комфортні умови для роботи свого колективу та навчання своїх учнів. Адже його життєве кредо “Ми прийшли на цей світ, щоб робити добро”. І кожного дня він втілює у реальність свої життєві принципи, як керівник колективу, як досвідчений науковець, як вчитель та побратим у скрутних життєвих ситуаціях.

З Днем шефа Вас, Іван Іванович!

Олег Дєдов, професор кафедри МОТП

Follow by Email
YouTube
Instagram
Telegram
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux