Elementor #153701

На пагорбах київських…

Державний діяч України – Гетьман Пилип Орлик: "Немає волі без того, щоб її захищати"

       Прогулюючись у Печерському районі Києва, можна побачити величний пам’ятник гетьману Пилипу Орлику (1672—1742)  – державному діячу і дипломату, Генеральному писарю та гетьману Війська Запорозького у вигнанні, автору першої української Конституції, написаної ще за часів козацтва. Монумент встановлений на перетині вулиць Пилипа Орлика і Липської.
      Для створення композиції  ця історична особистість вибрана не даремно. Пилип Орлик, один із небагатьох у той час, підтримував ідею незалежної України. Усе своє життя Пилип Орлик був справжнім борцем із корупцією  –  жорстко засуджував це явище та вважав його неприпустимим. Шість статей Конституції, написаної ним, присвячені саме боротьбі з корупцією.
      Пам’ятник гетьману встановлений в столиці 2011-го року до 15-ї річниці від дня прийняття Конституції України. Урочисте відкриття монумента відбулося 28 червня 2011 року.
     Культурна композиція виконана з бронзи і граніту. Вона розташована таким чином, що між пам’ятником та прапором є прохід, котрим починається сквер.
      Монумент створив авторський колектив скульптора, народного художника України, дійсного члена академії мистецтв України Анатолія Куща та заслуженого архітектора України, члена академії архітектури Олега Стукалова.
      Пам’ятник складається з двох елементів: пам’ятника гетьману і козацької атрибутики. Біля постаменту встановлена бандура, на постаменті – надірваний прапор, який розвівається. Гетьман Орлик зображений у багатому вбранні XVIII століття, ліва рука спирається на тумбу з паперами і булавою, а у правій руці – перо. За словами скульптора  Куща, одяг і атрибути історично ідентичні. На постаменті пам’ятника також встановлено родовий герб гетьмана – козацькі шаблі.

Пам’ятник гетьману Пилипу Орлику (1672—1742) на Печерську в Києві

Патріот, вправний оратор та мислитель

  • За походженням, Пилип Орлик був литвином (білорусом). Народився майбутній гетьман також на території сучасної Білорусі, у селі Косута.
  • Батько Пилипа служив у війську короля Речі Посполитої, був католиком. Мати – православною, тому сина охрестили за східнохристиянським обрядом.
  • Орлик був справжнім поліглотом. Знав вісім європейських мов: українську, церковнослов’янську, польську, італійську, болгарську, а також давньогрецьку й латину.
  • Пилип Орлик – один із найбільших соратників гетьмана Івана Мазепи.

      До речі, цікавою є й візуальна схожість цих двох постатей: досить лише порівняти портрети обох діячів.

                                         Іван  Мазепа                                                      

Пилип Орлик

    Орлик – перший український політичний емігрант. Оскільки він підтримував політику Мазепи, після його поразки у війні на боці Швеції, Орлик та ще приблизно 50 соратників покинули Україну, перебравшись до міста Бендери (Молдова).
  • Конституція, створена Пилипом Орликом, була своєрідною спробою вгамувати суперечки між козаками та гетьманом. Завдяки їй, Орлик вважається одним із перших політиків, які намагалися оформити своєрідну угоду між народом та владними гілками.
  • Конституція була ухвалена на козацькій Раді 16 (5) квітня 1710 року під час вибору нового гетьмана Пилипа Орлика.
  • У квітні 1710 р. був обраний гетьманом Війська Запорозького замість померлого Мазепи. Після елекції (вибори короля в Гетьманській Україні та Польщі – від ред.) між новообраним гетьманом та старшиною було укладено політичну угоду. Вона окреслювала основні засади організації влади в козацькій державі – «Пакти й конституції прав і вольностей Війська Запорозького».
  • У своєму прагненні звільнити Гетьманщину від російського панування Орлик спирався на підтримку Швеції, Туреччини та Кримського ханства. 1712 р. він звертається з відкритим маніфестом до європейських володарів, пишучи, що «козацька нація, що стогне під тиранським ярмом Москви, прагне лише того, щоб домогтися своєї волі».
  • Наступні 30 років перебував в еміграції, намагався знайти підтримку ідеї української державності у володарів Франції, Великої Британії, Ватикану, Саксонії, Прусії. Але без сильного війська зробити це було нереально. Пізніше об’єднати європейських монархів в антимосковську коаліцію намагався і його син, Григір Орлик.
  • «Орлик старався використати кожну нагоду, кожен міжнародний конфлікт на сході Європи, щоб тільки поставити українську справу на порядок денний. Але всі старання великого українського патріота були даремні. Московське царство після полтавської перемоги зробилося могутньою державою, яка посіла провідне місце в північній і східній Європі», – писав історик Дмитро Дорошенко.
  • Помер Пилип Орлик 24 травня 1742 року в тодішній столиці Молдови Яссах. Крім Конституції, залишив по собі кілька збірників віршів польською і «Щоденник подорожнього» польською та французькою, який вів із 1720-го по 1733 рік.
  • На честь Пилипа Орлика названо аеропорт у Франції (паризький аеропорт Орлі). За однією з версій, така назва присвячена 300-річчю з моменту появи першої Конституції (першого нормативно-правового акту такого характеру у Європі). 
                                                                                                        І.Геращенкова,

(за даними Українського інституту національної пам’яті (УІНП)

Follow by Email
YouTube
Instagram
Telegram
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux