1982

1982 рік. Будівництво архітектурного корпусу.

Процес розпочався з рішення Київської міської ради народних депутатів №64/1 від 21.01.1980р. та розпорядження Ради Міністрів УРСР №720-р від 03.12.1979р. Будівництво було дозволено за умов знесення корпусу Дослідного заводу Київського технологічного інституту харчової промисловості, на місці якого планувалось зведення нового корпусу КІБІ.

 

 

 

В конкурсі брали участь три проєкти, які розробляли:

– від КІБІ група архітекторів на чолі з заслуженим архітектором УРСР, професором М.О.Гусєвим;

– від КІБІ група під керівництвом кандидата архітектури, доцента Добровольського;

– від Київпроєкту група під керівництвом архітекторів В.И.Гопкало та Л.І.Філенко.

Проєктування проходило складно, в гострій боротьбі думок, мали бути враховані технологічні вимоги замовника, що базувались на специфічному призначенні навчального корпусу, проєкт кілька разів перероблявся. В стислі терміни було виконано великий комплекс проєктно-вишукувальних робіт. Врешті к вересню 1980 року Київпроєкт розпочав видачу робочих креслень нульового циклу, одночасно з цим продовжував переробляти проєкт з урахуванням зауважень.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Будівництво здійснювало Будівельне управління-18 Тресту Київміськбуд-7 (головний інженер М.І.Орленко, випускник інституту) та субпідрядні організації.

Постійне керівництво проєктуванням та будівництвом взяв на себе проректор інституту доцент Микола Романович Чермянін. Наказом ректора був створений Штаб сприяння будівництву, в задачі якого входило координування усіх залучених до роботи організацій, мобілізація колективу та залучення фахівців інституту, керівництво роботою студентських груп, ведення літопису та таке інше.

Студенти всіх факультетів провели велику роботу з інженерної підготовки ділянки будівництва: перекладка інженерних мереж, розбір корпусу експериментального заводу, вивезення будівельного сміття, планування майданчика. У вересні 1980 року почались земляні роботи. Було організовано постійні будівельні загони із студентів будівельного та архітектурного факультетів.

До 31 грудня 1980 року було виконано 40% нульового циклу будівництва.

У січні 1981 року розпочалися роботи по монтажу стін підвалу та укладка несучих залізобетонних перекриттів.

В березні 1981 року комплексна бригада будівельників разом із студентськими будівельними загонами розпочали кладку стін першого поверху. 

В літні місяці канікул до будівельних робіт підключились ще два студентські  будівельні загони. Робота йшла швидкими темпами. І к вересню 1981 року вже почалося зведення стін третього поверху.

В ході робіт виникли суперечки між КІБІ та Київпроєктом з приводу архітектурного рішення освітлення приміщень – ліхтарів верхнього освітлення.

Розпочали монтувати різні варіанти скляних ліхтарів для освітлення. 

 Актуальною була проблема протікання цих ліхтарів при великих осадах у вигляді дощу та снігу. Тоді для вирішення проблеми та виготовлення нових якісних зразків був залучений Київський зональний науково-дослідний і проектний інститут експериментального проектування.

На фото проректор   інституту М.Р.Чермянін, член штабу В.І.Перепечин та начальник штабу Б.Ф.Ігнатов.

В лютому-березні 1982 року закінчили зведення стін та перекриттів трерього поверху. Був демонтований башенний кран. Розпочались роботи по прокладці внутрішніх електромереж, сантехнічні роботи та оштукатурення внутрішніх стін.

17 квітня 1982 року пройшла толока, за участю студентів усіх факультетів та керівництва інституту.

В серпні 1982 року була призначена робоча комісія по прийняттю новобудови в експлуатацію. Завершується благоустрій. Щоденно на роботи виходить одна група студентів підготовчого відділення та група лаборантів кафедр.

На фото: проректор М.Р.Чермянін розповідає членам приймальної комісії про нові технології при монтажу ліхтарів освітлення, які не протікатимуть під час дощу.

А 1 вересня 1982 року Державною комісією був підписаний Акт введення в експлуатацію завершеного будівництва корпусу архітектурного факультету.

В Акті значилось, що тривалість будівництва склала 36 місяців, об’єкт прийнято в експлуатацію з оцінкою «відмінно».

Загальна площа нового навчального корпусу склала 14,5 тисяч квадратних метрів.

                   В лютому 2024 року відбулася нарада Архітектурно-художньої ради університету,                                        де була представлена візуалізація аудиторії з новими світловими ліхтарями                        в архітектурному корпусі КНУБА.
Ось як може виглядати архітектурний корпус в майбутньому.
Follow by Email
YouTube
Instagram
Telegram
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux